Системи за централна климатизация - Чилъри

Системите за централна климатизация, работещи на базата на въздухоохлаждаем водоохлаждащ термопомпен агрегат (чилър), се отличават с редица доказани достойнства при климатизацията на големи сгради. Чилърни инсталации се използват успешно от години и у нас в обществени, търговски, административни и дори жилищни сгради.

За разлика от други технически решения за централна климатизация, при чилърните инсталации няма ограничение към мащабите на сградата, броя на помещенията или предназначението им. Тяхно предимство, както при VRV (VRF) системите е и възможността за независимо регулиране на температурата в отделните помещения.
 
Чилърите са хладилни машини, които се използват широко при климатизацията на различни по големина и предназначение сгради. Предназначени са предимно за охлаждане на помещенията. Едно от основните им предимства е широкият диапазон, в който варира мощността им по студопроизводството. Предлагат се модели с мощност от няколко киловата до няколко хиляди киловата. Освен за охлаждане, голяма част от чилърните системи могат да работят и в термопомпен режим, което дава възможност да се използват и за отопление през преходните сезони на годината. Внедряването на чилър-термопомпа крие сериозни предимства в посока намаляване на енергийните разходи за отопление на сградата през преходните сезони, а в редица приложения и през студените месеци на годината.
 
Кое е по-доброто? Климатичната система или отделни климатици.
 
Типът за избор на климатичната инсталация, зависи от вашите нужди и ситуацията. За по-големи сгради и предприятия с много офиси, работни помещения и салони, това е чудесен избор. Но в България централната климатична инсталация не е много популярна за домакинствата, въпреки че би свършила чудесна работа в по големите къщи и вили. От друга страна, веднъж инсталирана, централната климатична система е лесна за поддръжка, тиха и ефективна, и в дългосрочен план може да ви спести пари. 

Споделете статията
Автор: Иван Иванов