Какво е инвертор

Инвертор е най-предпочитаният вариант на съвременния пазар. Не случайно в Япония - меката на технологиите, се продават изключително и само инвертори. Там конвенционалните сплит - системи са отживелица.

Но въпросът е с какво са по-добри?
 
Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. 
С тази нелека задача се справя компресорът - сърцето на климатика. При конвенционалните климатици той работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по- неикономичен. За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата която, трябва да се достигне. 
 
Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния му далечен роднина е от 25% до 98 %. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури до - 20 градуса Целзий, което за конвенционалния е непостижимо. 
 
Инверторните климатици биват различни видове, всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното:
  • АС- Променливотокови (клас B и C)- 35% по-икономични от конвенционалните климатици;
  • DC- Правотокови (клас А) –до 55% по-икономични от конвенционалните климатици; 
  • DDC-Дигитални правотокови (клас А)-до 60% по-икономични от конвенционалните климатици;
  • DDC Hibrid - Дигитални правотокови Хибридни (клас А) по-до 72%-икономични от конвенционалните    климатици;
  • Хипер- инвертори (клас ААА)- до 98% по-икономичен от конвенционалните климатици;

Споделете статията
Автор: Иван Иванов